מנטנטן ראמן בר, לאכול בת"א ולהרגיש בטוקיו!

ברחוב נחלת בנימין 57 בתל אביב, באמצע ההמון הסואן, נמצא השער לטוקיו, יפן. ברגע שנכנסנו למסעדה היפנית מנטנטן, נשאבנו לעולם אחר של ריחות וצלילים. החלל מעוצב בסגנון יפני מסורתי, כיסאות ושולחנות מעץ וכרזות עם כיתוב ביפנית מכסים את הקירות. יש מקומות ישיבה בשולחנות או לאורך הבר, שצמוד  לעמדת השף עם הגריל היפני, ככה אפשר לצפות בהכנת המנות.

 

 

המסעדה היא בעצם סניף שני למסעדת ראמן בטוקיו הנושאת את אותו השם. המסעדה המקורית שוכנת כבר שלושה דורות בטוקיו והשף שלה, מאקוטו אוקאזאקי, נוחת בתל אביב פעם בכמה חודשים במיוחד למטבח של מנטנטן! אורון שוורץ ויריב בורנשטיין, מבעלי מנטנטן, מספרים לנו איך יריב טעם עשרות מנות של ראמן ביפן, בחיפוש אחר המנה המושלמת. בלגימה הראשונה מהראמן של מנטנטן הוא התאהב ולא חזר לארץ עד ששכנע את השף להביא את מנטנטן לישראל.

בעיניים נוצצות התיישבנו באחד השולחנות. לפנינו מונחים בקפידה בקבוקי זכוכית עם רטבים שונים, צ'ופסטיק ותבלינים. מה שבאמת תופס את העין זו המגבת הלחה שמונחת לצד כל סועד. היפנים משתמשים במגבת במהלך כל הארוחה! בחורף מגישים אותה חמה ואנחנו קיבלנו אותה קרה ומרעננת לכבוד הקיץ.

 

 

איך אפשר שלא, את הארוחה פתחנו עם כוסית סאקה, משקה אלכוהולי שעשוי מאורז. הסאקה ליווה אותנו בכל המנות והיה תוספת נפלאה. ברגעים שרצינו הפסקה מהאלכוהול שתינו כוס תה קר ומרענן. לפתיחה התחלנו עם שתי מנות ניגירי, סוג של סושי עם חתיכת דג על קוביית אורז. סאקה טורו ניגירי, בטן סלמון באש גלויה עם קוויאר סלמון מעל ואיוואשי צושי ניגירי, סרדין כבוש בתחמיץ יפני שמוגש עם ג'ינג'ר מגורד. שתי המנות נימוחות בפה ומציעות מגוון טעמים בביס אחד. בתור חובבת דגים מושבעת, שמתי לב במיוחד לטריות של חומרי הגלם- זה מה שעושה את המנות כל כך מיוחדות וטובות. אגב, בימים ראשון ושלישי לא תמצאו דגים במסעדה אז קחו בחשבון.

 

 

ארבע ראשונות נוספות הגיעו לשולחן- בלו פיין טונה טאטאקי, אגאדאשי טופו, קאקוני בטן חזיר וגיוזה חזיר. הטאטאקי שוב מוכיח את חשיבות טריות חומר הגלם במקום, בטעמים פרשיים, עם שומשום, מלפפון וג'ינג'ר. המנה השניה, ציר אצות ופטריות עוטף קוביית טופו בטמפורה. מנה מפתיעה בטעם שלה, הטופו נמס בפה והטמפורה נותנת סיומת קראנצ'ית למנה. המנה השלישית, בטן חזיר בבישול ארוך ובצלייה מיוחדת. המנה מוגשת עם חרדל ווסאבי שמשתלב בצורה מושלמת עם הבשר ושומר על האיזון בין מתקתקות לחריפות, ממש חגיגה בפה! בשביל המנה הרביעית, גיוזה חזיר, כדאי לרקוח רוטב מיוחד: סויה, צ'ילי חריף, חומץ אורז ושום. אני עוקבת אחר ההוראות מכינה את הרוטב, וטובלת את הגיוזה. ההרגשה: יפנית אמיתית.

 

 

המבחן האמיתי של מטבח יפני, הוא הלקוחות שמגיעים מ...יפן! ראיתי כמה אנשים מלוכסנים אוכלים בהנאה, חלקם מגיעים לבד וחלק עם חברים. "יש לנו לקוחות יפנים שמגיעים לכאן כמעט כל יום, כי האוכל שלנו מזכיר להם את הבית" מספר אורון. בקיצור, אם היה לי את הספק ולו הקטן ביותר, עכשיו אני בטוחה- מנטנטן היא מוסד יפני לכל דבר ועניין. הם לא משנים את המנות לפי החך הישראלי, אלא מביאים את המטבח היפני האורגינל, בתצורתו המקורית, אלינו. ואת האותנטיות הזאת ממש אי אפשר למצוא בכל מקום.

הופתעתי לגלות שהיפנים אוהבים לטגן הרבה דברים. בתפריט תוכלו למצוא שניצל יפני, אבוקדו בציפוי טמפורה ועוד ירקות רבים. המנה שאכלנו, ירקות בטמפורה, כוללת אספרגוס, חציל, פטריות וביצה והכל בציפוי קריספי וטעים. מוגש עם רוטב טנצויו, ג'ינג'ר ושום. נשנוש מצוין לפני המנה העיקרית. ואם אנחנו כבר ביפן אסור לוותר על קושיאקי, שיפודים על גריל יפני מסורתי. אכלנו שיפוד דנוור ושיפוד לשון בקר, מתובלים ברוטב הבית מתקתק. הבשר חתוך לקוביות קטנות, בדיוק בגודל של ביס! ככה צורת האכילה כיפית ונוחה. ממש שניה לפני הראמן, קיבלנו לשולחן שני קלחי תירס בחמאת מיסו-יוזו על הגריל. תירס כזה שאי אפשר להפסיק לאכול, גם כשכבר ממש אין לך מקום!

 

 

מסעדת מנטנטן התחילה בזכות מנת הראמן המפורסמת מטוקיו, וזוהי מנת הדגל שלה. ראמן היא מנת מרק אטריות יפני, ומגישים אותה עם כל מיני סוגי בשר או טופו, לפעמים עם ירקות או ביצה. היפנים אוכלים את הראמן בשני חלקים: קודם כל, שואבים את האטריות בעזרת הצ'ופסטיק, תוך כדי שאיפת אוויר שאמורה לקרר את האוכל החם.  לאחר מכן תופסים את הקערה ופשוט שותים את שארית הציר. אוכל רחוב אמיתי שלא צריך לשים בלחם או פיתה, מדהים!

 

 

שתי מנות ראמן הגיעו לשולחן שלנו: טונגארה ראמן בציר חזיר והיאשי צ'וקה, ראמן קר צמחוני. טונגארה היא מנה מפתיעה, בעלת ציר סמיך במיוחד אחרי כמה שעות טובות של בישול. בתוך הקערה הצבעונית תמצאו אטריות, בשר חזיר, במבו שוט, ביצה רכה ובצל ירוק, שרוקדים ביחד כל הדרך אל הפה. מומלץ לגרוס מעט שומשום ותבלינים חריפים לפי הטעם. זוהי תמצית המטבח היפני במנה אחת אותנטית ומיוחדת, אז יכול להיות שלא כל אחד יתחבר לטעמים. אם אתם חובבי ראמן, זה המקום בשבילכם ללא ספק. היאשי צ'וקה היא מנה של אטריות ראמן קרות, מוגשות עם ירקות טריים: עגבניה, מלפפון, גזר, בצל, במבו שוט וחצי ביצה רכה. מנה קלילה ופרשית, מתקתקה ומגיעה עם הרבה ירקות. אם לא בא לכם על ראמן חם באמצע הקיץ, ההיאשי צ'וקה כבר יסדר אתכם. שתי מנות הראמן גדולות ולא בטוח שבנאדם אחד יסיים אותן לבד, במיוחד לא אחרי כמות מכובדת של מנות ראשונות, לכן מומלץ לחלוק.

 

 

ואחרי שכבר ממש לא נשאר מקום בבטן הגיע הזמן להחליף קיבה, כלומר להזמין קינוח. טעמנו גיוזה במילוי תפוחי עץ וקינמון, מנה שמזכירה את הפאי תפוחים של סבתא. אחד הטעמים הבודדים שהיו לי מוכרים מהבית! טובלים בסירופ מייפל ואוכלים. אם יש לי חולשה אמיתית, זה למאצ'ה. מאצ'ה היא אבקת תה ירוק יפני, מרירה בטעמה המקורי, ומשמשת להכנת משקאות או קינוחים. לכן מבעוד מועד שמתי עין על הגנאש שוקולד לבן ומאצ'ה, ולא לחינם. הגיעה לשולחן צלחת ארוכה עם שלוש קוביות ירקרקות ואבקה מעל. כל קוביה היא בדיוק בגודל לביס, ועוד איזה ביס! נמס בפה ומתוק עם נגיעות מרירות של המאצ'ה הגולמית. אני בגן עדן! ועם כוס תה ליד, בכלל חגיגה. את המסע שלנו לטוקיו במרכז תל אביב סיימנו עם כוסית של סאקה יוזו, שבאה בדיוק במקום אחרי ארוחת קיסרים יפנים.

 

 

מנטנטן היא מסעדה כל-כך מוצלחת בזכות טריות חומרי הגלם והאותנטיות שלה. לא סתם חובבי ראמן מכל הארץ מגיעים לכאן, מקום קטן וצנוע, לזלול באווירת הרחוב בטוקיו. אם אתם מחובבי המטבח היפני או מוכנים לגלות טעמים חדשים ומפתיעים, מנטנטן הוא המקום בשבילכם. איטאדאקימאס!

השאר תגובה